Surse // In the loop of cultural times: 45 years of Goethe-Institute in Romania















Seria mea de fotografii a pornit de la o nevoie personală pe care o simt tot mai des în ultima vreme – cea de explorare și înțelegere mai în profunzime a condiției de artistă. M-a preocupat în egală măsură ideea de existență dublă sau chiar multiplă (traiul simultan pe mai multe planuri care se ciocnesc sau se întâlnesc: creativitate, viață personală, profesională, socială...) și interogarea acestui mod fracționat de a privi lucrurile, în spiritul tradițional și în multe sensuri depășit, al dualismului.

Am vrut, de asemenea, să explorez natura creativității, întrebându-mă care îi sunt rădăcinile și condițiile optime de dezvoltare. Cât din creativitate depinde de accesul la artă și informație, prilejuit de diferite instituții și structuri politice, de avantajele materiale ale traiului într-un anumit spațiu sociopolitic? Cât din creativitate este o reacție la lipsa de acces, o nevoie de eliberare și de căutare a unor noi forme de expresie, o răzvrătire, un strigăt? Și ce mai înseamnă accesul astăzi? Dar cenzura? Cu tot accesul pe care îl avem (prin posibiltiatea de a călători, prin platforme internaționale care distribuie filme, spectacole sau muzică, prin edituri care publică literatură străină, și chiar și prin piratare), putem spune că creativitatea este mai dezvoltată decât în trecut?

Aceste fotografii pe film, realizate prin tehnca expunerii duble (aleasă pentru a separa estetic planurile interior-exterior / poetic-politic / dorință-posibilitate / abstract-concret / idealist-pragmatic), reflectează asupra identității artistului între privat și public, și a relației dintre libertatea individuală și libertatea de exprimare. Am căutat să fotografiez elemente simple, aproape clișee (ferestre, cer, lumini, rădăcini, reflexii, crăpături, frânturi de oraș...), pe care le-am suprapus intuitiv, în scopul de a ilustra un spațiu liminal. Cuvântul „expunere” poate duce mai departe discuția: ce înseamnă să te expui ca artist? Ce înseamnă expunerea unei vulnerabilități și să îți asumi un anumit mod de a fi și de a privi lumea?

Un aspect important al procesului meu de lucru a fost riscul, implicând și asumarea potențialelor „imperfecțiuni” – imaginile rezultate nu au putut fi întru totul prevăzute până în momentul developării. Astfel, împărțirea cadrelor în două jumătăți aproape egale a fost neplanificată, dar s-a armonizat în mod surprinzător cu ideea pe care o urmăream. Am ajuns la acest spațiu liminal uneori dezordonat, alteori armonios, plin de rădăcini, surse, poduri, împletiri, noduri, separări, oglindiri, umbre; un spațiu al realităților distincte și suprapuse, al granițelor și fuziunilor, al crăpăturilor și omogenizării. Un spațiu al dezrădăcinării și căutării, dar și al înrădăcinării și regăsirii. O regăsire în căutare? – aceasta ar putea fi o posibilă definiție a condiției de artistă la care am ajuns lucrând la acest proiect.

In the loop of cultural times: 45 years of Goethe-Institute in Romania

instalație performativă concepută, documentată și curatoriată de: Roxana Lăpădat
voci instalație audio: Ioana Iacob, Niko Becker
fotografii: Dinu Lazăr
cu instalații de: Alma Buhagiar, Iulia Enkelana, Vlad Hodrea
(câștigătoarele și câștigătorii open call-ului lansat de Goethe-Institute)
juriu open call: Anke Doberauer, Cristina Milea, Roxana Lăpădat
mentori: Vlaicu Golcea, Dilmana Yordanova
asistentă curatoare: Elena Stanciu
coordonatori tehnici: Alexandru Andrei, Dan Tian

Comments

Popular Posts