A wo-man - la Festivalul Național de Teatru


A wo-man


„Iulia Enkelana pornește de la o realitate culturală a Albaniei, puțin cunoscută, cea a virginelor jurate, pentru a vorbi despre inegalități și alegeri, despre aparență și autentic, despre gen și alteritate. Abordarea Iuliei este una poetică, textul propune mai multe perspective, planuri temporale, personaje-oglindă, firul care leagă toate acestea pare uneori că se rupe, când de fapt se ramifică. Iulia ne face să ne gândim la forma textului dramatic, îl obligă pe regizor să imagineze soluții astfel încât să păstreze exact această parte a textului, cea mai lirică, cea mai provocatoare.”
(Alexandra Felseghi, Csaba Székely, Elena Vlădăreanu, „Oameni dialogând într-un cadru potrivit”)



lectură în cadrul Festivalului Național de Teatru
regia: Mara Oprea
distribuția: Mihaela Velicu, Florin Aioane, Maruca Băiașu, Silvana Negruțiu, Lucian Iftime
Sala Meadia, Teatrul Național București
21 octombrie 2024

Sinopsis:

Ce înseamnă libertate, normalitate și destin? Câte dintre lucrurile pe care le facem nu sunt nimic mai mult decât rezultatul unor convenții? Cine este în măsură să separe normalitatea de anormalitate și cum ne mai afectează, în prezent, astfel de delimitări? În câte feluri se poate trăi viața?

În unele țări balcanice (Albania, Serbia, Kosovo, Muntenegru, Bosnia și Herțegovina…), până prin anii ’70-’80, a existat un fenomen străvechi al virginelor jurate: femei care, atunci când nu erau bărbați în familie (muriseră sau se născuseră numai fete) sau când voiau să refuze elegant o căsătorie, depuneau un jurământ de castitate și se îmbrăcau în haine de bărbați, aveau voie să bea, să fumeze, să muncească, să meargă libere prin oraș, să ia decizii sau să dețină arme – fiind acceptate de comunitate și tratate drept bărbați. O tânără regizoare de film documentar se întoarce la origini, în Albania, și întâlnește o virgină jurată, cu scopul de a-i lua un interviu și de a-i înțelege modul de viață și percepția.


foto: Mihaela Marin

Comments

Popular Posts