Vasăzică (proză scurtă)


*
Gunoiul era colectat în fiecare marți și vineri, la ora 9 dimineața. De 32 de ani, gunoierul Stan încetase să se mai întrebe ce mai aruncă oamenii din ziua de azi la gunoi. Și de tot atâta timp nu se mai simțea deranjat de mirosul gunoiului, și nici de imaginea lui.
Din plictis sau din inspirație, își îndreptă privirea către gunoiul abia colectat și, printre saci negri bine înnodați sau din care se revărsau cutii de iaurt, mâncare expirată, dischete demachiante, tampoane zilnice, ambalaje din plastic în care fuseseră sigilate jucării, bețișoare de urechi, prezervative folosite, hârtii mototolite, suluri de carton în jurul cărora fusese hârtie igienică, sticle goale, câteva cioburi de oglindă și ceva ce aducea a șosetă găurită, zări o cutie roșie de pantofi, care se rostogoli de câteva ori, până când se deschise, căzându-i capacul și dezvăluind, în ordinea mișcărilor ochilor lui Stan: o cană  verde, un flamingo de pluș, câteva bilete de tren, autobuz, teatru sau film, un plic, un ambalaj de ciocolată, vreo cinci sau șase fotografii rupte în același timp și niște capace de cidru sau bere.
Singur la datorie în acea dimineață de vineri și fără să-și dea vreo explicație, gunoierul băgă obiectele răsturnate înapoi în cutie, închise capacul și luă cutia cu el, punând-o pe locul din dreapta șoferului. Avu tendința să îi pună centura de siguranță, dar renunță. Își continuă drumul, colectă tot gunoiul din aria sa și se întoarse acasă. Mâncă, din grabă și din prea mare foame, un prânz rece – ciorbă rece, pulpă pe pui rece, piure de cartofi rece – și apoi se așeză la micul său birou din sufragerie. Așeză cutia pe birou, deasupra câtorva ziare vechi – era, totuși, gunoi –,  o deschise cu grijă, își puse ochelarii de aproape și începu să cerceteze.
Des-păr-țire, șoptiră neinteligibil buzele lui.


*
Luă mai întâi puținele fotografii care se aflau înăuntru. Normal, acu’ nu mai scoate nimeni poze, că le ai pe calculator, pe telefon, pe Facebook...
Ei doi. Un selfie obișnuit, într-o cafenea. Lumină slabă, puțin mișcat. Îmbrăcați în haine de primăvară. Par fericiți. Sigur multă lume le-a spus că le stă bine împreună, că sunt frumoși, că e bine că s-au găsit, că poate se vor căsători, că să-i cheme la nuntă etc. etc. etc. Selfie-ul e rupt în două jumătăți, ruptura fiind exact între ei. Stan făcu gestul tipic de a readuce bucățile împreună, cum văzuse în multe filme difuzate la televizor. Dar nu se gândi la asta. Frumușei, se gândi. Tineri. Douăzeci-douășdoi de ani, mai mult nu le dau. Continuă să îi studieze, cu atenția unui criminalist. Seamănă puțin, parcă la păr. Îi trecu prin cap că poate se înșelaseră unul pe altul sau numai el pe ea sau numai ea pe el; sau că n-a mai mers.
Trecu la următorul selfie rupt și la următorul, toate din locuri diferite. O altă fotografie ruptă, singura de până acum care nu era selfie, cu ei îmbrățișați pe o canapea. Nimic special. Continuă să se uite. Într-una dintre imagini, se țin de mână, iar mâna ei a rămas pe jumătatea cu el. Se uită atent. O ruptură precisă, de om care nu ezită și nu se răzgândește. Nu mai e loc de împăcare, vasăzică, rosti Stan cu voce tare, potrivindu-și ochelarii pe nas.
O cană verde fără niciun prenume, fără inițiale unite prin ”+” și care egalează ”love” sau inimioară și fără niciun ”te iubesc” scris pe ea. Cam insensibil, gândi Stan, fără să se întrebe dacă el este un expert în romantism sau un prototip.
Neimpresionat de biletele de autobuz validate la date și ore care nu-i spuneau nimic și pe linii care nu-i dădeau nicio informație interesantă despre relația sfârșită a celor doi, apucă de gât pasărea flamingo din pluș și începu s-o scuture, s-o analizeze din toate unghiurile și să încerce să-i găsească rostul. Nu-și aminti de nicio iubire din tinerețe, dar se enervă puțin la gândul micilor glume din cadrul unui cuplu, pe care nimeni din exterior nu le poate înțelege. Își dădu scurt ochii peste cap. E adevărat, periodic se aruncau la gunoi ursuleți imenși de pluș, care țin în brațe perne catifelate în formă de inimioară roșie pe care scrie ”I love you”, ”Andreea” (sau orice alt prenume de fată) sau care chiar luminează și cântă dacă le apeși; le observi fără să vrei. Totuși, de ce să-i iei la fată un flamingo? se mai întrebă el o dată înainte să pună pasărea la loc în cutie, cutia de pantofi – heh, nu știa ea ce-o să s-aleagă de cutia asta când și-a luat pantofi noi ca să danseze cu el. Și, cu toate presupunerile, nu se gândi că ”totul se transformă”.
Câteva bilete de tren, dus-întors, între din orașul în care se afla Stan și alte orășele din apropiere, pe care le vizitase și el în tinerețe, scăpaseră cumva de mâinile fetei care rupsese fotografiile pentru că nu mai e loc de împăcare.
Vasăzică, a rănit-o, constată gunoierul. Se gândi cu înțelepciune la cum sunt băieții ”la vârsta aia”, o privi pe fată ca și cum i-ar fi fost fiică sau nepoată, da’ nici nu îi dădu dreptate. Nu putea lua partea niciunuia dintre ei; nici măcar nu știa cum îi cheamă. Continuă să cotrobăie prin cutia cu nu chiar atât de multe obiecte cum ar fi sperat. Ambalaje și chestii – n-aveau suficiente amintiri. Totuși, se vede că ea păstrase cam tot ce putuse. Le-a cam inventat pe unele. Cine ține capace de cidru și bilete de autobuz? Stan ridică din sprânceana dreaptă. Înseamnă că n-a durat mult, da’ a contat. Atât cât a fost, l-a iubit, concluzionă el. Și cre’ că și el pe ea.
Dar acum era, evident, de domeniul trecutului. Deschise plicul aflat în cutie în speranța de a găsi o poezie de dragoste. Ca să se convingă că și el a iubit-o. (Stan însuși scrisese în tinerețea lui versuri unor domnișoare care ”îi aprinseseră călcâiele”, pe care încercase să le cucerească sau cu care chiar avusese o relație.) Dar plicul conținea doar un ambalaj de ceva lucrat manual și cumpărat la vreun târg – probabil o brățărică sau o pereche de cerceluși – și trei hârtii împăturite în două pe care erau scrise două liste cu lucruri de luat în scurte călătorii
(”chiloți
șosete
prosop
gel de duș
periuță + pastă
falmingo
șlapi
pantaloni scurți” etc.)
și o listă cu melodiile:
”ABBA – Lay all your love on me
Etta James – At last
Maroon 5 – Girls like you
Lana del Rey – Blue jeans
ABBA – Mamma mia
The Turtles – Happy toghether
și altele mai noi, pe care Stan, oricum, nu le știa. Fără versuri... înseamnă că-s la matematică sau informatică, studenți...
Stan începu să se plictisească. Totuși, se simțea încă prins în subiect și încercă să-și dea seama cât timp au fost împreună. Citi cu voce tare, silabisit, strângându-și ploapele, de pe spatele fotografiei cu cei doi pe canapea: inimioară douășunu aprilie două mii nouășpe (deci, acu’ patru luni, constată el în gând în urma unui calcul simplu) l... și de pe calaltă bucată: a Storm Café inimioară. Întoarse și selfie-urile fracturate și citi, tot în două bucăți, de data asta în gând: ♥♥♥, prima noastră poză împreună, 12/3/19o lună împreună. Se uită pe bilete și pe hârtii și constată că relația a durat de prin februarie și până recent, judecând după datele găsite, hainele purtate în fotografii și ce își luase fata la ea în excursiile cu el. Deci, cam așa, vro șase luni.
Se mai uită o dată la fața lor, apropiind și depărtând bucățile una de alta, ca un copil care a descoperit un joc nou, dar care însă n-o să-l preocupe multă vreme.
Poate că-i mai bine-așa, io știu? se gândi el în timp ce aranjă cu grijă obiectele înapoi în cutie și ordonă bucățile de fotografii, suprapunând perfect colțurile. Se ridică în picioare, își dădu jos ochelarii, îi lăsă pe masă și, oftând, își puse mâinile în șold, cu pumnii strânși, ca și cum tocmai ar fi terminat o treabă importantă.

*
Boarfe! strigă furios a doua zi în urma cutiei pe care o aruncă violent la ghenă, în timp ce aceasta se rostogolea pe zgomotos pe toboganul murdar, spre gunoiul pe care tot Stan avea să-l colecteze peste trei zile.

*
Două săptămâni mai târziu, Stan se plimba prin oraș, după serviciu. Era marți, o zi aglomerată, dar relativ adormită pentru că plouase de dimineață. La colțul străzii Florilor, îl văzu pe el ieșind grăbit dintr-o cafenea micuță, fără mese, și încercând să pună un capac de plastic paharului de carton în care-și avea cafeaua. Cu lapte. Se pătă cu câțiva stropi pe blugii într-o nuanță deschisă înainte să reușească, apoi o luă la dreapta și continuă să meargă, cu un pas grăbit, spre bulevardul principal. Stan își aminti de jumătatea de fotografie în care mâna ei rămăsese cu mâna lui. De pe mica stradă a Speranței, care se prelungea în strada Florilor, deodată apăru ea, într-o cămașă cafenie, cu părul desfăcut și proaspăt spălat, și își scoase din geantă un pachet de țigări. Marlboro. Vântul bătea puternic și fu nevoită să se oprească un moment, ca să-și aprindă o țigară, protejând flacăra cu palma. Apoi își continuă drumul tot înainte, pe strada Florilor.
Stan fu atât de mișcat, încât rămase pe loc. Surprins și fascinat, de parcă tocmai ar fi descoperit un mare secret de stat care l-ar fi făcut într-o clipă erou, zâmbi și își continuă plimbarea într-o direcție la întâmplare. Douăzeci și patru de secunde, aproximativ, i-au despărțit de o întâlnire probabil dureroasă sau, oricum, stânjenitoare.
În alte condiții, Stan nici nu și-ar fi imaginat despre doi străini câte știa despre ăștia doi. (De fapt, în general nu prea își imagina multe despre oamenii necunoscuți de pe stradă.) Ridică din umeri.  După ce, fără să știe cum, își aminti dintr-o dată că, până la urmă, nici nu e treaba lui, Stan își spuse: poate nici nu erau ei ăia și numa’ așa, semănau... Ridică iar din umeri. Mi s-o fi părut.

Cluj-Napoca, 2019

Comments

Popular Posts